RSS

Ev Yoğurdu Denemeleri ve Beylerin Bile Yapabileceği Yumuşacık Pratik Bir Börek

05 Oca

Yıllarca yoğurtlarımızı annem evde yaptığı için, ben yoğurt mayalama gereği duymadım.
Kızım anneannesinin doğal ev yapımı yoğurtları ile büyüdü.
Bu arada anneannemiz memlekete kesin dönüş yaptı. 
Eeee ev yoğurduna alışan kızım hazır yoğurtların tadını beğenmedi mecburen iş başa düştü.

Önce tavsiye ile sütçü bulundu.
Evdeki yoğurt kapları bir bir ortaya çıktı.
Kiremitte, bakraçta, camda hepsinde denemeler yaptım.
En sağlıklısı elbette cam kaplar…

Mayalamada esas; iyice kaynatılan sütün mayalama ısısı.Çünkü ilk denemeler istediğim gibi olmadı.

Deneye deneye çok iyi sonuçlar elde etmeye başladım.🙂 Bence çok zevkli bir iş herkesin denemesini isterim.

Yoğurt nasıl mayalanır ? bilmeyenler için bununla ilgili artık internette pek çok video var.

Ben ölçü vermiyorum çünkü herşeyi artık göz kararı yapıyorum.

Neticede herkesin yapım şekli ve el bereketi farklı, eğer bugüne kadar hiç denemediyseniz mutlaka evde yoğurt mayalamayı deneyin derim.

Gelelim böreğimize…

Bu böreğin ölçülerini ben teyzemden aldım.Daha önce yaptığım börekler bu kadar yumuşak olmuyordu.
Denedim gerçekten çok yumuşak ve yapımı pratik oldu.Öyle ki bence beylerin bile evde kolayca yapacağı kolay bir börek.Yeter ki malzemelerimiz olsun. :))


Malzemeleri:

1 kg yufka ( ancak 4 adet yufkadan da yapılıyor.Daha güzel ve ince bir börek elde ediliyor.İki adet alta iki adet üste seriliyor.)

1 su bardağı süt

1 su bardağından biraz eksik sıvı yağ ( bardak 1 parmak inceliğinde eksik kalsın)

1 şişe sade maden suyu

2 yumurta ve tuz.

Üst süsleme için susam ya da çörekotu

İç malzeme isteğe bağlı. Peynirli,patatesli,ıspanaklı,pırasalı vs…

Yapılışı:

Önce böreği neyli yapacaksanız iç malzemesini hazırlayıp bir kenara ayıralım.

Sonra 2 yumurta,süt ve sıvı yağı çukur bir kapta iyice çırpalım.En son köpüreceği için 1 şişe maden suyunu boşaltıp tekrar karıştıralım.İsteğe göre içine biraz tuz atalım.

Yağlı kağıdı tepsiye serip, ilk yufkayı büzgülü buruşuk bir şekilde dizelim.

Sonra önceden hazırladığımız süt ve sıvı yağlı karışımı bir kepçe yardımıyla yufkanın üzerine döküp hamur fırçası ya da kaşıkla dağıtalım.
Aynı işlemi yine üstüne dağınık serdiğimiz diğer yufka içinde yapalım.Böreğin iç malzemesini ortaya serdikten sonra (peynir ,patates vs…) Diğer yufkalara da sütlü sıvı yağlı karışımı dağıtalım.
En üst kata mutlaka sütlü karışımdan dökeceğimiz için göz kararı ile bunu eşit planlayalım.
Süsleme için susam ya da çörek otu kullanalım.

* Böreği fırına vermeden önce sakın dilimlemeyin.Üzerindeki sütlü karışımla pişsin.

* Alt-üst pişip fırından çıktıktan sonra hafif nemli kağıt havlu ile üstünü örtüp dinlenmeye bırakıp en son dilimlere ayıralım. Kuru kağıt havluyu eliniz yardımıyla üzerine su serperekte havluyu nemlendirebilirsiniz böylece börek daha da yumuşak olucaktır.

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: